Plastik cerrahi ise alanları kapsayan geniş bir alandır. Plastik cerrahinin bilinen büyük kısmını estetik cerrahi oluştursa da aslında plastik cerrahi alanı içerisinde rekonstüktif cerrahi, el cerrahisi, kraniyofasiyal cerrahi, mikro cerrahi ve yanık tedavisi de yer almaktadır. Rekonstrüktif cerrahi, yeniden yapım ve onarım cerrahisi olarak adlandırılabilir. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi; doğumsal veya sonradan edinilmiş anomalilerin, şekil ve fonksiyon bozukluklarının giderilmesine ve vücut imajının düzeltilmesine çalışan bir cerrahi daldır.
- Yüz şekil bozuklukları– Asimetriler, doğumsal kitleler, nadir yüz yarıkları
- Yarık dudak-damak
- Kraniofasiyal - maksillofasiyal anomaliler (ör: çene, yüz ve kafa kemikleri şekil bozuklukları, düzensizlikleri, eksiklikleri
- Ortognatik cerrahi (Çene kapanma bozuklukları)
- Kulak kepçesi yokluğu, kepçe kulak ve diğer şekil bozukluklar
- Burun defektleri, tümörleri, kopmaları
- Tükrük bezi problemleri
- Doğumsal tümör, nevüs (ben), kitleler, damar malformasyonları, hemanjiomlar
- Yüzün kemik ve yumuşak doku travmaları
- Maksillofasiyal cerrahi (Trafik kazası, tümör ve diğer nedenlerle olan kemik defektleri-kırıkları-şekil ve fonksiyon bozuklukları, çene cerrahisi
- Baş-boyun tümörleri ve bunların defektlerinin onarımları
- Meme yokluğu, asimetrisi veya fazla meme dokusu
- Kanser sonrası meme rekonstrüksiyonu
- Jinekomasti (Erkekte büyük meme)
- Genital organların doğumsal anomalileri (Epispadias, hipospadias, vaginal agenezi vb)
- Genital organların onarımları, kopan organların replantasyonu,
- Göğüs ve karın duvarı defektleri
- El Cerrahisi (Travmalar, tümörler, parmak transferleri, parmak onarımları-uzatılması vb)
- El ve ayaktaki eksiklikler ve şekil bozuklukları
- Periferik sinir problemleri (travmalar, nöropatiler, defektler, kitleler)
- Deri ve yumuşak doku tümörleri
- Akut yanık ve yanık sonrası oluşmuş deformiteler, kasılmalar, büzüşmeler, elektrik ve kimyasal maddelerin yumuşak dokularda yaptığı hasarlar
- Çeşitli enfeksiyon, radyasyon ve diğer etkilerle deri ve derialtında oluşan yaralar
- Kronik yaralar (bası yaraları, venöz yaralar, diyabetik ayak yaraları gibi)
Hastanemizde uygulanan estetik cerrahi işlemlerinden bazıları şunlardır;
- Botox: Botoks, estetik ve kozmetik amaçlarla, mimik hareketleri ile ortaya çıkan yüzdeki kırışıklıkları azaltmak, kırışık oluşumunu engellemek ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacıyla ve kronik migren tedavisinde kullanılır.
Botoks sayesinde yaşlı, kızgın ve yorgun yüz ifadesinde, kırışıklıklar giderilerek iyileşme sağlanmasının yanı sıra sinir uçları ile ter bezleri arasındaki iletim azaltılarak aşırı terlemenin de önüne geçilebilir.
- Mezoterapi: Mezoterapi estetik amaçlı uygulanan; cilt yenileme, anti-aging, bölgesel zayıflama, selülit, çatlaklar, lekeler, yara izleri, saç tedavisi, akut ve kronik ağrı, spor yaralanmaları, çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
- Dudak Dolgusu: Dudaklara hacim kazandırmak ve estetik yapısını iyileştirmek için uygulanan ağrısız ve kısa sürede tamamlanan dolgu işlemidir. Dudak dolgusu tedavisi, size daha dolgun dudaklar verebilen kozmetik bir prosedürdür. Günümüzde enjekte edilebilir dermal dolgu yöntemi en yaygın olarak kullanılan dudak büyütme yöntemidir.
- Paris Işıltısı: Mat, donuk ve yorgun cildin canlandırılması ve yüzeysel kırışıklıkların tedavisinde kullanılan etkili bir anti-agingi üründür. 4 ile 6 seans arası uygulandığı takdirde Paris Işıltısı en az bir yıl kadar kalıcıdır.
Göz Kapağı Estetiği: Göz kapağı estetiği ya da tıbbi adıyla blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına uygulanan, göz çevresi dokularının gerdirildiği, sarkmış derinin ve fazla kas dokusunun çıkarıldığı bir uygulamadır.
Estetik kaygılar veya işlevsel sebeplerle göz kapağı ameliyatı olmak isteyen kişilerde ihtiyaca göre sadece üst göz kapağı ya da alt göz kapağına blefaroplasti ameliyatı yapılabileceği gibi her ikisi birlikte de uygulanabilir.
- Kaş Kaldırma: Kaş kaldırma, zamanla sarkan ve görünümü değişen kaş bölgesinin çeşitli yöntemlerle kaldırılması ve bu sayede eski görünümüne, daha canlı ve genç bir yüz ifadesine kavuşturulması işlemleridir.
- Işık Dolgusu: Göz altında morluk, torbalanma, kırışıklık gibi sorunların giderilmesinde oldukça sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Işık dolgusu uzun süreli bir tedavi olarak görülmektedir. Yaklaşık olarak 1,5 yıl ile 3 yıla kadar etkisinin sürmesi hastanın cilt özelliklerine de bağlı olmaktadır.
Telif hakkı @ Beykent Üniversitesi Hastanesi. Tüm Hakları Saklıdır