Neonatoloji yenidoğan sağlığından sorumlu olan tıp branşıdır. Yenidoğan ünitesi olarak da adlandırılmaktadır. Neonatal sözcüğü doğumdan sonraki ilk 4 haftayı doldurmamış yenidoğanı tanımlamaktadır. Çocuk hastalıkları ve şağlığı branşına bağlı olan Neonatoloji dünyaya beklenenden daha erken doğan veya riskli sağlık sorunları bulunduran bebekler ile ilgilenmektedir.
Neonatologlar, yeni doğan bebeklerin değerlendirilmesi ve takibi süreçlerinde birçok sorumluluk üstlenirler. Karmaşık ve yüksek riskli hastalıklarla ilgilenirler. Anne karnındaki bebeklerin tedavisinde de başvurulacak uzmanlık dalı neonatolojidir. Neonatologların çalışma alanları hastanelerin yeni doğan yoğun bakım üniteleridir.
- Sarılık: Yenidoğan bebeklerin 3’te 2’sinde görülen bir hastalıktır, bilirubin adı verilen maddenin kan dolaşımında normalden fazla miktarda bulunması sonucu sklera (gözün beyaz kısmı) ve derinin sarıya boyanmasıdır.
- Prematüre apnesi: 37. haftadan küçük doğan bebeklerde solunum sistemi tam olarak gelişmediği için apne görülür. Prematüre apnesi ise oldukça sık rastlanan bir durumdur ve solunum merkezinin de olgunlaşması ile zamanla kendiliğinden bile düzelebilir.
- Prematüre anemisi: Prematüre (erken) doğan bebeklerde daha az sayıda kırmızı kan hücresi bulunur. Bu kırmızı kan hücrelerinin ömrü, zamanında doğan bebeklerin kırmızı kan hücrelerine kıyasla daha kısadır. Buna prematüre anemisi denir.
- Doğuştan kalça çıkıklığı: Doğuştan kalça çıkığı veya gelişimsel kalça displazisi (GKD), kalça eklemini oluşturan dokuların gelişim sürecindeki aksaklıklar nedeniyle anatomik olarak uygun olmayacak şekilde gelişim göstermesine bağlı ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Eklemin gelişim göstermesiyle birlikte eklemdeki anormallik ilerleyebilir ve erişkinlik döneminde ciddi eklem hastalıklarına veya yaşam kalitesinde gerilemeye yol açabilir.Yenidoğan bebeklerde erken teşhis ile pavlik bandajı kullanarak tedavi edilebilir.
- İnmemiş testis: Doğan her yüz erkek bebeğin birinde görülen inmemiş testis, erken müdahale gerektiren bir hastalıktır. Çünkü zamanında yapılmayan tedavi, kısırlıktan kansere kadar birçok ciddi sağlık sorunun da nedeni olabilir.
- Doğuştan kalp hastalıkları: Konjenital kalp hastalıkları, kalbin odacıkları, kapakçıkları, damarların görülen gelişim problemleridir. Bebeğin hayatı için tehlike oluşturduğundan çoğu cerrahi tedavi gerektirir.
- Yarık damak: Yarık damak, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Yarık damak bazı çocuklarda küçük dili etkileyen küçük bir çentik halinde iken bazı çocuklarda küçük dilden dudak bölgesine kadar uzanabilir. Yarık damak tek başına olabildiği gibi yarık dudak ile birlikte de görülebilir.
- Serebral Palsi: Serebral Palsi, beyinde oluşan bir hasar nedeniyle, çocuğun belirli kaslarını kullanmakta güçlük çekmesi halidir. Hasarın beynin hangi bölgesinde ve ne kadar yaygın olduğuna bağlı olarak serebral palsi'nin belirtileri değişir. Örneğin bazı hastalar hafif topallarken diğerleri tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalabilir.
- Yenidoğan pnömonisi: Neonatal pnömoni özellikle erken doğan veya vücut ağırlığı düşük bebeklerde görülen bir enfeksiyon sonucu oluşur. Antimikrobiyal tedavi ve özenli bir bakımla iyileşme sağlanır.
- Yenidoğan tetanozu: Neonatal tetanoz hijyenik olmayan doğumlar sonucu oluştuğundan gelişmiş ülkeler görülme olasılığı oldukça düşüktür. Bebek için hayati bir hastalık olan tetanozun tedavisi en hızlı şekilde gerçekleştirilmelidir.
- Kan şekeri düşüklüğü: Hipoglisemi denilen kan şekeri düşüklüğü, bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur. Enerji ihtiyaçları fazla olurken bu enerjiyi sağlayacak sistemlerinin henüz yeterince gelişmemesinden kaynaklanır.
- Yenidoğan nöbeti: Yenidoğan nöbeti, ani solunum problemleri, hipoglisemi, kalp atış hızı değişimi, anormal göz ve ağız hareketleri ve kollarda kasılma şeklinde görülebilir. Nöbetler bebeklerin nörolojik gelişimini olumsuz etkileyeceği için acil olarak tedavi edilir.
- Ayrık omurga hastalığı: Gebeliğin ilk ayının sonlarında omurgayı oluşturan yapılarda görülen bir gelişim sıkıntısı sonucu ayrık omurga hastalığı oluşur. Ayrık omurga hastalığının tedavisine anne karnında veya doğumdan sonra başlanabilir.
- Yenidoğan retinopatisi: Gebeliğin son haftaları gözün retinasının önemli derece gelişim gösterir. Bu yüzden erken doğumlarda retinopati gelişmesi sık görülen bir durumdur.
Telif hakkı @ Beykent Üniversitesi Hastanesi. Tüm Hakları Saklıdır