Nefroloji, böbrek hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp bilimi dalıdır. Nefroloji; böbreklerin yapısı, işlevleri ve bunlarla ilişkili tüm durumları değerlendirir, bu durumlara dair tüm hastalıklara bakar, tanı ve tedavisini kapsar.
Nefrolog olmak için Tıp fakültesi eğitimi tamamlanıp mezun olunduktan sonra iç hastalıkları ana bilim dalında uzmanlık alınır ve sonrasında nefroloji bilim dalında yan dal ihtisası yapılır. Dolayısıyla nefroloji uzmanları aynı zamanda iç hastalıkları uzmanıdır, çift ihtisaslıdır.
Nefrit: Nefrit (böbrek hastalığı), genellikle enfeksiyonlar veya zehirlenmeler sebebiyle olur, Birçok durumda da vücudun temel organlarını etkileyen otoimmun bozukluklar sebebiyle ortaya çıkar.
Böbrek taşı: Böbrek kanalları içerisinde genellikle bilinmeyen nedenlerden kaynaklı bazı minerallerin birleşmesiyle oluşan sert yapıya böbrek taşı adı verilir.
İdrar yolu enfeksiyonu: İdrar yolu, idrarın vücuttan atılmasını sağlayan organları içerir. Bu organlar böbrek, üreterler (idrar borusu), mesane ve üretradır. İdrarın geçtiği bu organlardan herhangi birinde enfeksiyon görülmesi durumu ise idrar yolu enfeksiyonu olarak adlandırılır.
Telif hakkı @ Beykent Üniversitesi Hastanesi. Tüm Hakları Saklıdır