Kanserin her aşaması tıbbi onkolojiyi ilgilendirmektedir. Tıbbi onkoloji kanserli hastaların tedavisinin yanı sıra; kanserden korunma, tarama, erken tanı alanlarını da kapsayan bir bilim dalıdır. Ayrıca kanser tanı ve tedavisinde, cerrahi ya da radyoloji gibi çeşitli alanlarla işbirliği yapılmakta ve hastaya yaklaşım, bilimsel veriler doğrultusunda multidisipliner olarak planlanmaktadır.
Tıbbi Onkolog; İç Hastalıkları Uzmanlığı üzerine Tıbbi Onkoloji ihtisası yapmış hekime denir.
- Kemoterapi: İlaçla tedavi, anlamına gelir ve daha çok kanser hücrelerini etkileyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedavi için kullanılan terimdir. Kanserin türüne göre kemoterapinin amaçları, yan etkileri ve uygulama süresi de farklılaşabilir.
- Hormon Tedavisi: Bu tedavi yöntemi, büyümek için hormon kullanan bazı prostat kanseri ve meme kanseri gibi kanserleri tedavi etmek amacıyla kanserin büyümesini yavaşlatmak veya durdurmak amacıyla kullanılır.
- İmmunoterapi (Bağışıklık Sistemi Tedavisi): Bağışıklık Sistemi Vücudun Enfeksiyon Hastalıkları Ve Diğer Hastalıklarla Savaşmasını Sağlar. Akyuvarlar, Lenf Sisteminin Doku Ve Organlarından Oluşur. İmmünoterapi Bir Biyolojik Tedavidir.
- Biyolojik Tedavi: Biyolojik tedavi immünoterapi olarak da bilinmektedir, kansere karşı vücut savunma mekanizmalarını harekete geçiriren bir tedavi yöntemidir. İnterferon ve koloni stimülan faktör gibi biyolojik ajanlar vücut savunma mekanizmalarını onarırlar.
Telif hakkı @ Beykent Üniversitesi Hastanesi. Tüm Hakları Saklıdır