KARACİĞER NAKLİ NEDİR?
Karaciğer nakli fonksiyon görmeyen ya da üzerinde tümör gelişmiş olan karaciğerin tamamının ameliyat ile çıkarılıp yerine sağlıklı bir karaciğer konulmasıdır. Karaciğer naklinde organ beyin ölümü gerçekleşmiş kadavra vericiden ya da karaciğerinin belirli bölümünün alındığı canlı vericiden temin edilmektedir.
Canlı Vericiden Karaciğer Nakli
Tamamen sağlıklı 18 yaşından büyük bir kişinin kendi özgür iradesi ile gönüllü olup karaciğerinin bir kısmının alınması ile yapılmaktadır. Bu ameliyatın yapılabilmesi için alıcı ve verici hastalar arasında 4. dereceye kadar kan ve kayın akrabalığının olması, akraba dışı hastalarda ise il sağlık müdürlüklerinden etik kurul onayının alınması gerekmektedir.
Kadavra Vericiden Karaciğer Nakli
Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın ailesinin organları bağışlaması ile yapılmaktadır.
Akut Karaciğer Yetersizliği
Daha önce bilinen bir karaciğer hastalığı olmayan hastada ani gelişen sarılık, şuur bulanıklığı ve kanamaya eğilimin olduğu tablodur. En sık nedenleri;
Kronik Karaciğer Hastalıkları
Daha önceden bilinen bir karaciğer hastalığı olan hastada zaman içerisinde karaciğerin vücudun ihtiyacını karşılayamaması sonucu gelişen tablodur. Hastalarda karında şişliğe neden olan sıvı birikimi ( assit ), yemek borusundan ölümcül olabilen kanamalar ( özofagus varis kanaması ), değişik derecelerde bilinç bozukluğu ( hepatik ensefalopati) görülebilmektedir. En sık nedenleri;
Karaciğerde Gelişen Kanserler
Karaciğer Sirozunda Vücutta Dikkat Çeken Değişiklikler;
Karaciğer nakli için sadece kan grubunun uyumu yeterlidir. Vericinin Rh faktörünün (+) veya (-) olmasının herhangi bir etkisi yoktur. Doku gruplarının uyumu aranmamakta ve ek bir immunolojik değerlendirme yapılmamaktadır.
Karaciğer Nakli İçin Kan Grubu Uyumları Nasıl Olmalıdır?
Başarılı bir karaciğer nakli sonrası hastaların çoğu 8 ile 12 hafta arasında hastalık öncesi yaşamlarına geri dönerler. Hastalar ilerleyen dönemlerde sorun yaşamamak için yaşam tarzlarında önerilen değişiklikleri mutlaka yapmalıdır.
İlaç Kullanımı
Size başlanan ve vücudunuzun karaciğeri reddetmesini engelleyen immunsüpresif ilaçları önerilen dozda, hergün aynı saatte ve aynı şekilde kullanınız.
Temizlik ve Hijyen
Karaciğer nakli olan hastalar bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullandıkları için özellikle kişisel hijyenlerine dikkat etmek zorundadırlar. Düzenli duş alma, el ve vücut temizliğine özen gösterme ve diş fırçalama son derece önemlidir. Kalabalık ortamlarda maske takılması önerilmektedir.
Beslenme ve Diyet
Karaciğer nakli sonrası aşırı kilo almaktan kaçınılmalıdır. Bunun için düzenli kilo takibi yapılmalıdır. Aksi takdirde yeni karaciğeriniz yağlanabilir ve fonksiyon kaybı yaşanabilir. Taburculuk sonrası özellikle erken dönemde şeker ve tuzdan uzak durulmalıdır. Günlük ortalama 2 litre sıvı alınmalıdır.
Egzersiz
Taburculuk sonrası erken dönemde tempolu yürüyüş başlanabilecek en uygun egzersiz yöntemidir. Bu dönemde ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir. Sağlık durumunuz yerindeyse 6. aydan sonra yüzme gibi egzersizlere başlanabilir.
Araç Kullanmak
Taburculuk sonrası 1. aydan sonra araba kullanmanız daha uygun olacaktır.
Alkol
Karaciğer naklinden sonra alkol kesinlikle yasaktır.
Sigara Kullanımı
Karaciğer naklinden sonra sigara kesinlikle yasaktır.
Seyahat
Taburculuk sonrası yurtiçinde ya da yurtdışına seyahat etmenizi engelleyecek bir durum yoktur. Seyahatleriniz sırasında unutmamanız gereken en önemli şey yanınıza yeterince ilaç almak olacaktır.
Cinsel Faaliyet ve Üreme
Karaciğer nakli sonrası 3. aydan itibaren cinsel faaliyetlere tekrar başlanabilir. Karaciğer nakli sonrası ilk 1 yıl hamilelik önerilmez. Sonraki dönemlerde doktorunuzun takibi altında olmak şartıyla hamile kalabilirsiniz.
Aşılar
Canlı ( Atenüe ) aşıların yapılması kesinlikle yasaktır.
Ev Hayvanları ve Bitkiler
Aşılı evcil hayvanlarla temas etmekte herhangi bir sakınca yoktur. Toprakla uğraşılırken mutlaka eldiven kullanılmalıdır.
Telif hakkı @ Beykent Üniversitesi Hastanesi. Tüm Hakları Saklıdır