• Bizi Arayın: 444 10 60
  • Cumhuriyet Mah. Gürpınar Yolu Cad, Şafak Sokak,E Blok No:1/1

Kalp ve Damar Cerrahi

Kalp ve Damar Cerrahi

Kalp Damar Cerrahi Nedir?

Kalp ve damar cerrahisi, kalp hastalıklarının yanı sıra kalbin çalışmasını etkileyen üç damardan kaynaklı hastalıkların erken tespitini sağlayan ve cerrahi tedavi uygulayan birimdir. 

 

Kalp Damar Cerrahi Neleri Kapsar?

Koroner by-pass cerrahisi: kalbi besleyen koroner damarın tıkanması ya da daralması sonucunda hasarın en aza indirilmesi amacı ile vücudun başka bir bölümünden alınan damar ile bypass yani köprüleme yapıldığı operasyondur. Yapılan bu operasyonda damar değiştirilmemektedir. Yeni damar tıkalı yerden daha sonraki bölgeye dikilerek kanın akışı sağlanmaktadır. Böylece tıkalı olan  bölge bypass edilmiş olur, ameliyatın ismi de buradan gelmektedir. Böylece damarın ilerisine gerekli kan akımının sağlanması ve kanın yeniden ulaştırılması amaçlanmaktadır.

Aort kapak hastalıkları cerrahisi: Aort kapağımız kalbin sol tarafında sol karıncık ile aort damarımız arasındaki kan akışını düzenleyen kapaktır. Bu kapağımızda kireçlenmeye bağlı darlık oluşmuş ise hastalık aort darlığı olarak adlandırılır. Aynı kapakta kireçlenme yok fakat kapak dokusu zayıflamış ve ise hastalık aort yetmezliği olarak isimlendirilir.

Aort Anevrizma Cerrahisi:  tanı ya başka amaçlı ekokardiyografi çekiminde veya göğüs bilgisayarlı tomografi çekimi neticesinde konur. Beraberinde aort kapak hastalığı varsa hastanın nefes darlığı olur. En önemli nedenleri arasında yaşlılık ve kontrolsüz hipertansiyon gelir. Genetik doku hastalıkları da diğer önemli nedenler arasındadır. Bilgisayarlı tomografide ölçülen anevrizma çapı 5.0-5.5 cm'nin üzerine çıktığı zaman ameliyat zamanı gelmiş demektir. Ameliyatta yapılan genişlemiş aort damarının ilgili bölümü kesilerek yerine yapay damar koyulmaktadır.

Mitral Kapak Cerrahisi: Romatizmal hastalıklardan en fazla etkilenen kapaktır. Geçirilen romatizmal iltihaplardan sonra kapak yapısı kalınlaşabilir ve hareketleri bozulur. İleri dönemlerinde kapakta darlık ve yetmezlik oluşur. Merdiven çıkmakla nefes darlığı en belirgin bulgusudur. Sinsi seyrettiği için kalp yetmezliği oluşturmadan ameliyat zamanında yapılmalıdır. Mitral  kapak tamir ve değişim ameliyatları rutin eski açık kalp ameliyatı şeklinde iman tahtası kemiğinin  35-40 cm kesi yapılarak yapılması ve komplikasyonların fazla olmasıyla birlikte kemik kaynamasının gecikmesi nedeniyle son 30 yıl içinde minimal invaziv teknikler geliştirilmiştir.

Periferik Arteryel Hastalıkları Cerrahisi: Özellikle her iki ayağa giden atar damarlar sık olmak üzere boyundaki şah damarda, ayaktaki atardamarlarda ve kola giden atar damarlarda tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Özellikle sigara içenlerde, şeker hastalığı olanlarda, kan yağları yüksek olanlarda, ileri yaş grubunda olan hastalarda sık görülen bu hastalıkların tehşisi ve gerekli ise cerrahi tedavisi kliniğimizde yapılabilmektedir. Yine bu hastalardan uygun olanlara ameliyatsız kasıktan ince telle girilerek stent ile tedavileri kliniğimizde başarı ile yapılmaktadır.
 

Varis Cerrahisi: Bacaktaki toplardamarlarda meydana gelen kıvrımlı, düzensiz genişlemeler olan varis hastalarda kozmetik açıdan sorun oluşturduğu gibi ayaklarda şişme, kramp ve yorgunluk hissine neden olmaktadır. Gerekli tedavisi yapılmadığı takdirde ayakta akıntılı yaralara neden olmaktadır. Kliniğimizde varislere yönelik cerrahi klasik tedavi yapılabildiği gibi kozmetik açıdan da ayakta kötü yara izleri bırakmadan gerek ince iğnelerle ( skleroterapi ) gerekse lazer ile tedavi uygulanmaktadır. Hem lazer tedavisinde hem de ince iğneyle yapılan tedavide ( skleroterapi ) hastaların hastaneden kalmasına gerek kalmadan hızlıca yaşamlarına dönmesi sağlanmaktadır.